
Gambling Summary 2013 

 

From:  Wisconsin Gaming FAQ (http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=8920) 

Q. If my group qualifies as a charitable organization what are the types of 
gambling-related activities we can conduct? 
 
A. Under Wisconsin law the only gambling related activities that charitable 
organizations can engage in are bingo and raffles. See Chapter 563 of the Wisconsin 
Statutes. http://www.legis.state.wi.us/statutes/Stat0563.pdf. There is no general 
exemption for charitable organizations for any other form of gaming. These include casino 
games, poker, etc. 
 
Q. Is it legal to hold a poker tournament? 
 
A. No.  Any activity that involves the elements of prize, chance and consideration are illegal 
unless otherwise allowed by a specific statutory provision. 
http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=7526. For example, as noted above, raffles 
and bingo are specifically permitted for certain qualifying organizations. (See Wisconsin 
Statute 945.01(5)(am). http://www.legis.state.wi.us/statutes/Stat0945.pdf.)  
 
If all three elements are present then the activity is considered an unlawful lottery. (Wisconsin 
Statute 945.01(5).)  Violations may be a misdemeanor or a felony.  

• Consideration, with some limited exceptions, is defined as anything which is a 
commercial or financial advantage to the promoter or a disadvantage to a 
participant. (Wisconsin Statute 945.01(5)(b).)  

• Prize is generally defined as something of value and can be both money and 
property. The statutes do not contain any minimum value.  

• Chance.  The most common question is whether the activity involves chance. 
This element is present if chance, rather than skill, predominates.  Many card 
games, and in particular poker, are considered predominately a game of chance.  

Finally, as noted above, an activity is unlawful if all three elements are present. If one of the 
elements is not present then the activity is not an unlawful lottery. Thus, for example, an 
activity that does not involve the awarding of a prize or does not involve any consideration to 
participate would not be unlawful.  
 
Q. Does that include duck races, pull tabs and poker runs? 
 
A. Yes, if those activities involve the three elements of prize, chance and consideration they are 
also illegal. 
 
 
Q. What about holding a casino night? 
 
A. Casino or Las Vegas nights are illegal if the activities include the elements of prize, 
chance and consideration. “...games such as ‘Las Vegas nights’ wherein participants must 
make a payment or donation in order to gamble with play money and then use the play 
money at the end of the evening to bid on prizes constitute illegal lotteries under Wisconsin 
law. The law does not exempt benevolent and nonprofit organizations.” (Opinion of the 
Attorney General, 70 OAG 59 (1981).) 
 
 

http://www.legis.state.wi.us/statutes/Stat0945.pdf


Q. But what about all those other groups I see doing such activities? 
 
A. The fact that others may be engaged in conduct that violates Wisconsin law does 
not justify or permit others to also violate the law. The activities of others can be brought 
to the attention of local law enforcement or even referring the operators to this website. 
Usually people and organizations violating the law are doing so out of a lack of knowledge 
or understanding of the law. However, anyone engaging in such conduct is violating the 
law which can result not only in criminal prosecution but also unwanted publicity and 
attention to an otherwise reputable organization. 

 

From:  Contests, Sweepstakes and Sales Promotions, published by the 
Wisconsin Department of Administration 
(http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=7526) 

CASINO NIGHTS, DUCK RACES, POKER TOURNEYS, ETC.  
Casino nights are illegal lotteries. According to Volume 70 Opinions of the 
Attorney General of Wisconsin, page 59, “...games such as ‘Las Vegas 
nights’ wherein participants must make a payment or donation in order to 
gamble with play money and then use the play money at the end of the 
evening to bid on prizes constitute illegal lotteries under Wisconsin law. The 
law does not exempt benevolent and nonprofit organizations.”  

 
Duck races, poker tournaments or any game structure that includes all three 
elements of gambling (prize, chance and consideration) are illegal as well 
under Wis. Stats. Ch.945 and run the risk of criminal prosecution by the 
District Attorney in the county of infraction. The worthiness of the cause on 
whose behalf a game or promotion is being conducted has no bearing on the 
question of legality or illegality of the promotion. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Important Information on Raffles 

 

From:  Wisconsin Department of Administration Website, Important Reminders and Sample 
Ticket Formats  (http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=631&locid=7) 

 

 

 



 

 

From:  Statutory Requirements for Raffles in Wisconsin 

(http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=230&locid=7) 

563.93 The conduct of raffles under a Class A license. All of the following shall apply to the 
conduct of a raffle under a class A license:  
(1) All raffle tickets and all calendars shall be identical in form and include:  
(a) The number of the license issued by the department.  
(b) The name and address of the sponsoring organization.  
(c) The price of the ticket or calendar and the discounted price, if any, applicable to multiple 
ticket or calendar purchases.  
(d) A place for the purchaser to enter his or her name and address.  
(e) The date, time, and place of the drawing or drawings.  
(f) A list of each prize to be awarded which has a retail value of $500 or more.  



(1s) Each raffle ticket and each calendar sold by an organization shall include a separate 
identification number, printed on both the purchaser’s and the organization’s portion of the 
ticket or calendar, numbered consecutively in relation to the other tickets or calendars for the 
same drawing. 

(2) No raffle ticket may exceed $100 in cost.  

(2m) No calendar may exceed $10 in cost for each month covered by the calendar.  

(3) No person may sell a raffle ticket or calendar unless authorized by an organization with a 
Class A license.  
(4)Tickets for a proposed raffle may not be offered for sale more than 270 days before the raffle 
drawing.  
(4m) The organization that conducts a raffle under a Class A license shall provide the 
purchaser of a raffle ticket or calendar the purchaser’s portion of the ticket or calendar before 
the raffle drawing.  
(5) All raffle drawings shall be held in public.  
(6) All prizes shall be awarded. The purchaser of a ticket or calendar need not be present at the 
drawing to win a prize.  
(7) If a raffle drawing is canceled, the organization shall refund the receipts to the ticket or 
calendar purchasers.  
(8) The organization that holds a raffle drawing shall furnish a list of prize winners to each 
ticket or calendar holder who provides the organization with a self-addressed stamped envelope 
and requests the list.  
 
563.935 The conduct of raffles under a Class B license. All of the following shall apply to 
the conduct of a raffle under a Class B license:  
(1) All raffle tickets shall be identical in form  
(2) The tickets need not be numbered consecutively.  
(3) No raffle ticket may exceed $10 in cost.  
(4) No person may sell a raffle ticket unless authorized by an organization with a Class B 
license.  
(5) All raffle drawings shall be held in public,  
(6) The purchaser of a ticket must be present at the drawing to win a prize, unless the 
purchaser gives the ticket to another person who may claim the prize on behalf of the 
purchaser, but only if that other person is present at the drawing. If the purchaser of the ticket 
gives the ticket to another person to claim a prize on behalf of the purchaser, the organization 
conducting the raffle and the department shall not be held responsible or liable in any dispute 
regarding the ownership of the ticket.  
(7) All prizes shall be awarded.  
(8) The time of the drawing and the prizes to be awarded, the prize amount or the methodology 
used to determine the prize amount shall be posted or  
announced before the drawing. 

(9) If a raffle drawing is canceled, the organization  
shall refund the receipts to the ticket purchasers.  
(10) A raffle under a Class B license to which all of the following apply is one raffle for purposes 
of s. 563.91: (a) More than one drawing is held and more than one prize is awarded on the 
same date and at the same location.  
(b) Drawings for each prize or group of prizes are made from a container specific to each prize 
or group of prizes.  
(c) The raffle ticket purchaser places his or her ticket in the container of his or her choice.  
 



563.97 Records. Each organization licensed to conduct raffles shall maintain a list of the 
names and addresses of all persons winning prizes with a retail value of $100 or more, and the 
prizes won, for at least 12 months after each raffle is conducted. The list shall be available at 
reasonable times for public examination and shall be provided to the department upon request.  
 
563.99 Penalties.  
(1) Any person who violates this subchapter shall be fined not more than $1,000 or imprisoned 
not more than 30 days or both.  
(2) The district attorney of a county of an actual or potential violation may commence an action 
in circuit court in the name of the state to restrain any violation of this subchapter. The court 
may, prior to entry of final judgment, make such an order or judgment as necessary to restore 
to any person any pecuniary loss suffered because of the acts or practices involved in the 
violation. 

From:  Wisconsin Administrative Code for the Conduct of Raffles in Wisconsin 
(http://www.doa.state.wi.us/docview.asp?docid=233&locid=7) 

Game 44.08 Display of license. The original or a copy of the raffle license certificate shall be 
displayed at the place where the raffle drawing is conducted and at all times during the 
conduct of the raffle so as to be easily readable by any person at the drawing.  
 
Game 44.09 Prohibited activities. (1) No licensed organization may offer a prize whose 
possession or ownership is age restricted by state or federal law unless the licensed 
organization prints on all raffle tickets the minimum age a person must be to purchase the 
raffle ticket.  
(2) No licensed organization may permit the resale of any raffle ticket.  
(3) No licensed organization may permit another organization or individual to use the licensed 
organization’s license to conduct a raffle.  
(4) No licensed organization may permit a raffle ticket to be utilized for any purpose other than 
as a gaming instrument.  
 

Paddle Wheels 

Summation of communications with personnel from the Wisconsin Office of Charitable 
Gaming:   

Paddle wheels are illegal gambling in the state of Wisconsin, if they include the elements of 
prize, chance, and consideration.   

• Paddle wheels cannot be used in conjunction with a raffle, in place of drawing the 
winning numbers by hand from a bin or bucket.   

• Several parishes have tried to incorporate a paddle wheel into other games, in an effort 
to eliminate the illegal part, while maintaining the “excitement” that a paddle wheel 
brings to the game.  However, if prize, chance, and consideration are still present, it is 
still illegal gambling in the state of Wisconsin.   

A paddle wheel is not illegal of itself, which is why you see them advertised for sale.  If you use 
a paddle wheel without one of the three elements of prize, chance, and consideration, it is legal.   

 


